В Storytel има третото издание на "Eat that frog" от Брайън Трейси. Преди може би 5 г. четох тази книга, вчера и днес - пак. Сега я разбирам. Книга за по-добро управление на задачите, времето и личното развитие.

Няколко важни извадки. Това не са цитати от книгата, а мои интерпретации и разсъждения, по мотиви от книгата.

Да започнем с една крилата мисъл: "Щом не ни стига времето, значи - не го управляваме добре."

Ето някои идеи:

1. Задачите никога не свършват. Кои са най-важните за деня? Кои са тези неща, които, ако не ги свършим, нищо друго няма да има значение?

2. Отдаваме ли времето си на маловажни задачи? Може би има несъществени неща, които вършим и не ни придвижват в посоката, която искаме. Защо ги вършим тогава? Не можем ли без тях, или можем ли да намерим човек, който да ни помага с тях? Защо отделяме време на low-value tasks вместо на high-value tasks?

3. Кое гледаме да свършим - първо "най-лесното", а после - същественото? Оставяме ли същественото за накрая? Защо го правим? Защото отнема повече време и усилия, нали? Това придвижва ли ни, или ни отдалечава от целите, които искаме да постигнем?

4. Тук, много важно - имаме ли блокове от време, в които да работим фокусирано? Може би получаваме много на брой тел. обаждания, които прекъсват работата ни? Нужно ли е да сме непрекъснато на линия по телефона и да вдигаме? Можем ли да си създадем среда на дълбока, фокусирана работа? Научили ли сме хората около нас да сме им на разположение непрекъснато дори за дребни неща, по които могат да се оправят без нас?

5. Включени ли са непрекъснато известията на телефона? Месинджър, вайбъри, други приложения за чат - включени ли са непрекъснато? Допускате ли да разкъсват вниманието ви? Упражнявайте контрол. Аз например ги махнах от смартфона си и пиша само от лаптопа. Така си пестя много време, които иначе отива нахалост.

6. Попълваме ли дупките в уменията си? Възможно е да избягваме да правим неща, които са ни трудни. Това е голям проблем, защото се приучаваме да гоним само лесно. А лесно - няма. Нещо ти е трудно или неприятно? Стискаш зъби и го правиш. И с времето, каквото е било по-трудно, става все по-лесно.

***

Какво друго? Кои са вашите тънкости за управление на времето? Тактики за продуктивност и ефективна комуникация?
Споделете, моля, нека се обогатим 1f642:)

Хубава събота!
Кико
1f642:)