За клиента всичко трябва да бъде лесно, кратко, ясно.

 

"Егото е нарушено функциониране."

 

Бизнесът е котел за претопяване на егото.

 

Погледнете напред 5 години в бъдещето. Представете си, че сте много успешни и сте заобиколени от други успешни хора. Какво ще Ви направи впечатление? Днес, точно днес, Вие не ги познавате! Вие сте се запознали с тях по пътя си към този успех, защото сте го искали. Защото и те са го искали. Повечето хора от сегашната Ви среда не са го искали - затова те не са там.

 

"Be dangerous – otherwise everyone will push you around."

 

Ако ти остават само шест месеца живот, как би живял, работил, общувал и с кого? Би ли се безпокоил за същите неща?

 

Шефът дава заповеди, а лидерът дава пример.

 

Еврейска мъдрост: не се нервирай. За това не плащат.

Има четири неща, които Учителят категорично отказваше да прави: отказваше да борави с догадки или да търси сигурност; отказваше да бъде непреклонен или себичен;

 

*

Благородникът, кйто учи, е малко вероятно да бъде твърдоглав. Води се основно от принципа да даваш най-доброто от себе си за другите и да бъдеш човек, на чият одума може да се разчита… Допуснеш ли грешка, не се страхувай да се поправиш.

 

*

 

Като мениджър вашият най-важен актив е репутацията ви. Хората уважават и следват тези, на които се доверяват. Когато нещата се объркат, не винете някой ваш клет служител. Приемете, че като ръководител вие сте този, който е отговорен и за собствените си действия, и за действията на подчинениете си. Ако можете да обедините този начин на мислене с това никога да не крадете нечия идея или работа и да си я присвоявате, служителите ще ви уважават  и ще ви се доверяват;

 

*

 

Хората са по природа креативни, имаат въображеоние и обичат предизвикателствата в работата.

 

Хората са вътрешно мотивирани, искат да свършат работата си добре и активно търсят възможности да поемат отговорност и да се предизвикват.

 

Най-доброто нещо, което мениджърът може да направи, е да осигури условията, които позволяват на хората да процъфтяват, и да им даде възможно най-голяма свобода.

 

*

 

Не приемайте за даденост, че нямате харичматична власт. Както красотата, харизмата е в очите на гледащия. Действайте почтено, утвърждавайте през личен пример поведението, което очаквате от персонала, бъдете справедливи и честни в отношенията си с всички и ще се изненадате как ще ви възприемат хората.

 

*

Всички мениджъри страдат от недостиг на време. За да станете по-продуктивни, трябва да се пазите от крадците на време.

 

*

 

Отстоявайте себе си и не позволявайте на хората да крадат от времето ви.

 

*

 

Мога ли да разчитам на интуицията си? Краткият отговор е “да”.

 

*

80% от печалбата на една организация идват от 20% от услугите ѝ, а 80% от приходите - от 20% от клиентите ѝ.

 

*

 

Решенията трябва да се взимат на възможно най-ниското ниво в организацията;

Съществуват само два типа решения: такива, които могат да се вземат бързо, защото са евтини и лесни за коригиране, и такива, които трябва да се вземат само след внимателно обмисляне, защото са скъпи и трудни за коригиране;

 

Всички решения се основават на непълна информация;

 

Добрият мениджър взима правилни решения в ⅓ от всички случаи и грешни решения - също в ⅓ от всички случаи. Останалата ⅓ от случаите са щели да се развият по начина, по който са се развили, независимо от взетото решение.*

 

При взимането на решение не обръщайте внимание на вече похарчени пари. Тези пари са си отишли завинаги. Имайте предвид единствено бъдещи парични потоци. Ако вче сте инвестирали 4 милиона британски лири в даден проект и се налага да вложите още 1 милион, за да го завършите, срравнете този милион с бъдещите парични потоци, а не с пет милиона (4 милиона + 1 милион).

 

***

 

ВЪРШЕТЕ РАБОТАТА СИ НА ВИСОТА. НИКОГА НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАЙТЕ С ПРОСТО “ДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА”. Всички имаме лоши дни, но се старайте да работите най-малко на 80% от възможностите си!


***

 

Основната задача на мениджъра е да постига резултати чрез действията на други хора.

 

***

Никога не избирайте човек на база на потенциала му, а се водете от конкретни постижения. Светът е пълен с хора с нереализиран потенциал. 

 

*

Митът, че за да бъдете ефективен мениджър, трябва да умеете да вършите работата на всеки от подчинените си, е толкова трудно да бъде елиминиран, колкото Дракула. Той датира от времето, когато от хората се е очаквало да стартират от най-ниското ниво и постепенно да се изкачват в йерархията. Всеки разумен човек, който отдели секунда и се замисли за комплексното естество на съвременната работна среда, веднага ще осъзнае, че е невъзможно за който и да е човек да умее да върши всяка работа в един отдело, камо ли в цялата организация.

 

***

 

Всеки мениджър има отговорност да развива себе си и служителите си.

 

***

 

Уверете се, че всяка задача, извършвана от екипа ви, може да се изпълнява от поне двама души.

 

***

 

Мениджърите постигат резултати посредством служителите си. Високо мотивираните служители постигат по-добри и по-последователни резултати от демотивираните.

*

Служителите заслужават признание и награда за отлично свършена работа. Ако не ги удостоите с такива, може да ги демотивирате и обезверите.

 

*

 

Важно е да осъзнаете, че много хора се самозаблуждават, като си въобразяват, че постигат задоволителни резултати, или имат прекалено висока оценка за себе си. Те са убедени, че вършат чудесна работа и че без тях организацията ще се срине. Други пък не проявяват никакъв интерес към работата си и влагат минимални усилия, само колкото да запазят работното си място. Не можете да си позволите да пътувате с такива пътници на борда.

 

**

Давайте обратна връзка възможно най-скоро след събитието, за което се отнася. Ако забележите, че някой изпълнява дадена задача добре, поздравете го. Ефектът на поздравленията ви върху служителя ще ви изуми. Ако видите, че някой прави маловажна грешка, поговорете спокойно с него.

 

*

Какъвто и ход да предприемете, непременно трябва да изпълните обещанието/задакната си - в противен случай ще изгубите доверието на хората.

 

*

 

Мениджърите биват оценявани според резултатите, които постигат, а не според популярността си.

*

Когато трябва да говорите със служител, не го привиквайте в офиса си на очна ставка, вместо това вие отидете при тях на работното им място.

 

*

Единствено глупакът повтаря една и съща грешка отново и отново.

 

*

Клиентите невинаги са прави. Това обаче няма да ги спре да купуват от други компании, ако вие не отговорите адекватно на оплакванията им.

 

*

Лошото качество ви струва пари под формата на оплаквания, върнати продукти и изгубени клиенти.

*

Не кротките ще наследят земята, а най-добрите преговарящи. Търсете решения от типа “печеля-печелиш”.

*

Мениджърите трябва да разберат, че не те определят цените на продуктите и услугите, които организацията им предлага, а взаимодействието между търсенето и предлагането; Разходите за производството на един продукт не играят никаква роля в определянето на продажната му цена.

* • Save. Invest. Hold. Repeat.
 • "Храната да бъде вашето лекарство и лекарството - вашата храна." Ако има действително храна, която може да бъде приета като лекарство, първото място се пада на плодовете.
 • С природосъобразната си форма на хранене и начин на живот хунзийците са оформили здрава и стабилна нервна система, добро самочувствие,  и етична психика. При тях няма гонитба за бизнес, забогатяване, кариера, защото на истинския здравия човек съответства здрава и оптимистична психика.
 • Докато трае работният ден, силите на организма трябва да бъдат използвани не за преработване на храната, а за текущия трудов процес. Точно затова д-р Поше се насочва към плодовете като лесно смилаема и неангажираща храна. Всяка работа, вършена на пълен стомах, е мъчителна и трудна.
 • В зеленото листо се крие най-голямата физиологична тайна. То съдържа всичко необходимо за съществуването на организма.
 • Готвената храна означава консумация на мъртви клетки, а от акумулираната слънчева енергия едва ли са останали следи.
 • Човешкият организъм се нуждае от Жива Храна.
 • Възстанови ли се нормалната форма на хранене, основно се променя целият бит и психиката взема друга форма, събужда се точно човешкото у човека.
 • Човешкият организъм се храни не с храната, която поглъща, а с тази, която успее да абсорбира.
 • Много важен и съществен елемент в осъществяването на програма за лечебно гладуване е строго да се следи да няма връщане на килограмите в междинните интервали на хранене: ежедневно те да се контролират с кантарче. В деня, в който е измерен един килограм в повече, храната трябва да се спре. Един ден, проведен само на някой плод и чашка чай, веднага елиминира излишното, след което храненето продължава, но порциите са вече леко намалени - за да няма отново повишаване на килограмите.
 • Да си припомним природния закон работа-почивка.
 • Ако живееш по законите на природата, никога няма да бъдеш беден, а ако живееш по законите на хората - никога няма да бъдеш… богат!
 • Да не се оставят без внимание още съвем дребни симптоми. Те трябва веднага да бъдат ликвидирани.

***

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай изнася реч, която трае само 60 секунди. 

Той казва:

“Представете си, че животът е игра от 5 топки, с които жонглирате във въздуха, опитвайки се да ги задържите да не паднат. Едната от тях е гумена, а всички останали са стъклени.

Петте топки са:

Работа, семейство, здраве, приятели, душа.

Не след дълго ще осъзнаете, че работата е гумената топка. Винаги, когато падне, ще тя ще отскочи отново, докато останалите топки са от стъкло. Ако някоя от тях падне, тя няма как да се върне в предишната си форма.

Или ще бъде повредена, натъртена или напукана. Дори може да се разпилее на парчета.

Трябва да сте наясно с това и да се стремите да я запазите.

Управлявайте ефективно работата си през работното време, бъдете искрени, отделете необходимото време на семейството и приятелите си, починете си подобаващо и се погрижете за здравето си. Ако се случи нещо с вас, няма да е лесно да се върнете такива, каквито сте били първоначално…

***

 

Simply put, financial freedom is having enough income coming in to not have to trade your time for money anymore.

Building yourself a stream or multiple streams of passive income that can pay for your expenses and more… without the need for constant, tiresome work.

The second type of passive income is the one that’s harder for most people to wrap their heads around: passive business income.
Many people assume that running a business means you need to be constantly working in order to achieve any real success. But that’s actually not true at all.
Instead, what you need to do is create a business that
has the potential to be systemized so that it can work without you. That way, rain or shine, money will continue to flow in whether you’re putting in the hours or not.
The reality is that
you want to have BOTH investments and business always working for you.
***

Професионалното образование, към което се стремят всички умни хора, е образованието на нашите предци. Условията за постигане на успех в живота са личната преценка, опитът, инициативността и характерът, които не се научават от книгите. А книгите са просто речници, с които е полезно да се консултираме

***

 • Build an amazing career but enjoy your lifestyle along the way. What's the point of becoming a business legend but a FAILED human being.

 

…Само в департамента на Сена има 20 хиляди безработни директори на училища и учители, които презират полето и цеха, разчитайки на държавата, за да оцелеят. Ето защо, поради твърде малкото на брой избрани, кръгът на недоволните е станал огромен. Точно тези недоволни са винаги готови за всякакви революции, независимо под чие ръководство и в името на каква цел. Ето защо придобиването на безполезни знания е сигурен начин за превръщане на човека в бунтар…

Професионалното образование, към което се стремят всички умни хора, е образованието на нашите предци. То е все още живо сред тези народи, които понастоящем владеят света със своята воля, инициативност и предприемчив дух…

… Нашето класическо образование създава само недоволни от системата хора, които не са способни да направят нищо с живота си, при положение, че това повърхностно получаване на толкова знания и съвършеното рецитиране на твърде много учебници, повишаваха интелектуалното ниво. Дали обаче този тип образование постига този резултат? Уви, не! Условията за постигане на успех в живота са личната преценка, опитът, инициативността и характерът, които не се научават от книгите. Книгите са речници, с които е полезно да се консултираме, но чиито напълно излишни и дълги пасажи няма нужда да държим в паметта си.

***