Дълбоко във душата си се вгледай,

във кладенеца свят се потопи,

във тихото, където няма нищо,

стаените си болки изличи;

 

Иди, където вятърът играе

със клонките на пролетни листа,

иди, където птиците са в полет,

и няма ни омраза, суета…

 

Ще дойда с теб;

Дори и да не виждаш;

Ще бъда духом,

аз ще бъда там;

 

Бъди смирен,

обичай,

не завиждай,

душата не е тържище,

а храм…

 

От всичко що те трови -

отърви се;

прости се

и не се осъждай ти;

 

Със поглед благ,

в смирение блажено,

животът ти наново

погледни;

 

Макар и също,

там ще бъде друго;

За другите не ще да е,

но в теб…

 

Което беше

гърлено и грубо,

ще бъде глас,

прекрасно-галещ,

мек…

 

Недей да искаш;

Нито пък очаквай;

И казвам ти,

недей да се боиш,

 

и хвърлят ли към тебе

думи мрачни,

ти имай сили,

имай,

да простиш…

Привет, група :) Чета тези дни, реших да чета :) Припомних си някои хубави неща, споделям ги с вас и дано са ви полезни:

1. Припомних си, че всяко препятствие съдържа в себе си урок, и ако сме умни - научаваме го от първия, добре де, от петия път :D И си продължаваме напред :)

2. Припомних си, че получаваме каквото даваме. Обаче в онзи, най-хубавия, най-дълбок смисъл. Дай Доверие, за да получиш доверие. Дай Приятелство, за да получиш Приятелство. Дай Любов, за да получиш Любов. Дай Време, за да получиш Време. Но... като даваш - недей го смятай като търговец - ще дам, за да получа, не, не, не! Дай с хубава енергия, дай го с вътрешно усещане, отвътре, от дълбокото, от кладенеца, от душичката, най-безкористно и с чисти намерения :))

3. Припомних си, че тревата винаги изглежда по-зелена в чуждата градина. Но... само така изглежда. Затова - си грижа мойта градинка, и това е :))) - "You miss all the shots you don't take" - уау! Много силно.

5. Припомних си как древните гърци, и трябва да ги четем по-често, между нас казано, са говорели за любовта. Но... как я разбирам аз - като духовно изживяване, като... нещо дълбоко, отвътре, от душичката, не секс, не обмяна на телесни течности, не платонично, не, а едно такова дълбоко усещане за допълване, но не зависимост от другия човек, не боготворене и поместването му на пиедестал, не наркотична зависимост, а желание да даваш, но с чиста енергия, с хубави помисли - без да искаш нищо, напълно свободен от желания :)) Та нашите приятели гърци, които аз много обичам, как са казвали: Love = Eros + Philia + Agape (Любов - страст, приятелство, съчувствие) И понеже страстта бързо отмира, обръщали са много голямо внимание на вторите два компонента. Приятелство... но... има една топлота в думата Philia - това е човек, за когото, ако се наложи, даваш си живота; не приятел за механи и заведения, не приятел за кафенета и екскурзийки, не, не, а нещо по-дълбоко, искрено, топло, хубаво. И съчувствие към слабостите на другия човека, подкрепа, разбиране и грижа. Много готини са тези гърци, еййй!!! :)

6. Припомних си, че може да си много силен в няколко сфери, но едничка слабост може да срине всичко. Да кажем, имаш 6 много важни умения, които си развил. 5 от тях са 9/10. Но едното е 2/10. И какво става, знаете ли какво става? Твоята скорост е 2/10. Защото това ти умение, това конкретно нещо - то те спъва, то спъва силните ти страни. Не може слабостите да неглижираш, не, силните личности не правят така. Силните личности са откровени пред себе си. Застава пред огледалото и си казва: "Трябва да работя върху това и това!" Не се самозалъгва, не си казва: "Ама то и без това не беше важно" - не! Стискаш зъби, поемаш отговорност, поемаш си последствията, научаваш си урока - и вървиш напред. Ако не го направиш, ставаш слаб човек, мизерник, червей, не работиш ли по слабостите си, като ги съзнаваш - никога, никога, никога няма да се превърнеш в човека, в когото БИ МОГЪЛ! Защото! Иска се кураж! Искат се топки! Иска се постоянство, усилия и нерви. Това е. И тук няма гаранция за нищо. Няма обещания. Има само... по-голяма вероятност нещата да станат, да се осъществят, сбъднат, сполучат, и всичко е - може би. Но това може би... В този случай - то е сположителен знак!!!

*** Бъдете здрави! Развивайте се и бъдете одухотворени. Желая спокойна съботна вечер на всички :)))

Кико

В Storytel има третото издание на "Eat that frog" от Брайън Трейси. Преди може би 5 г. четох тази книга, вчера и днес - пак. Сега я разбирам. Книга за по-добро управление на задачите, времето и личното развитие.

Няколко важни извадки. Това не са цитати от книгата, а мои интерпретации и разсъждения, по мотиви от книгата.

Да започнем с една крилата мисъл: "Щом не ни стига времето, значи - не го управляваме добре."

Ето някои идеи:

1. Задачите никога не свършват. Кои са най-важните за деня? Кои са тези неща, които, ако не ги свършим, нищо друго няма да има значение?

2. Отдаваме ли времето си на маловажни задачи? Може би има несъществени неща, които вършим и не ни придвижват в посоката, която искаме. Защо ги вършим тогава? Не можем ли без тях, или можем ли да намерим човек, който да ни помага с тях? Защо отделяме време на low-value tasks вместо на high-value tasks?

3. Кое гледаме да свършим - първо "най-лесното", а после - същественото? Оставяме ли същественото за накрая? Защо го правим? Защото отнема повече време и усилия, нали? Това придвижва ли ни, или ни отдалечава от целите, които искаме да постигнем?

4. Тук, много важно - имаме ли блокове от време, в които да работим фокусирано? Може би получаваме много на брой тел. обаждания, които прекъсват работата ни? Нужно ли е да сме непрекъснато на линия по телефона и да вдигаме? Можем ли да си създадем среда на дълбока, фокусирана работа? Научили ли сме хората около нас да сме им на разположение непрекъснато дори за дребни неща, по които могат да се оправят без нас?

5. Включени ли са непрекъснато известията на телефона? Месинджър, вайбъри, други приложения за чат - включени ли са непрекъснато? Допускате ли да разкъсват вниманието ви? Упражнявайте контрол. Аз например ги махнах от смартфона си и пиша само от лаптопа. Така си пестя много време, които иначе отива нахалост.

6. Попълваме ли дупките в уменията си? Възможно е да избягваме да правим неща, които са ни трудни. Това е голям проблем, защото се приучаваме да гоним само лесно. А лесно - няма. Нещо ти е трудно или неприятно? Стискаш зъби и го правиш. И с времето, каквото е било по-трудно, става все по-лесно.

***

Какво друго? Кои са вашите тънкости за управление на времето? Тактики за продуктивност и ефективна комуникация?
Споделете, моля, нека се обогатим 1f642:)

Хубава събота!
Кико
1f642:)

 

Прекрасно е,

когато сам откриеш -

оная сладка,

крехка тишина;

 

Желая ти дълбоко

да я пиеш,

че само там

се чувстваш…

у дома.

 

Пристъпвай ти

със босите краченца

и сещай как те гали

всеки стрък,

 

и всяко безпокойство -

да изчезне,

и бодър да вървиш

по своя път;

 

Аз нямам нищо,

нищичко да губя;

И все по-малко

вече се боя;

 

Какво ще дам?

Какво ли ще изгубя?

И с кой ще поговоря

за това?

 

Раняваме се често,

безпричинно,

а уж желаем

щастие и мир,

а има смисъл,

има,

да е тихо,

а не да дирим ний
вседневен пир…

 

Виж, навън е хубаво,

прекрасно,

с теб сме живи -
колко е добре!

Някога,

не знам кога,

ще идем,

скоро, много скоро -

на море!

 

Аз ти обещах -

и ще изпълня;

обещах ти пясък и вода;

слънцето - от теб,

от мене - въздух,

галещ бриз

над морската вълна;

 

 

Аз ти обещах -

и ще изпълня;

с теб сме живи -

колко е добре!

Някога,

не знам кога,

ще идем,

скоро, много скоро -

на море!